skip to Main Content

Det finns tre nivåer på guider idag. Guider utan auktorisation, auktoriserade guider och nationellt auktoriserade guider. Här reder vi ut begreppen.

Vad är auktorisation?

Auktorisationen är ett bevis på guidens yrkeskunskap. En kvalitetsstämpel kan man säga. Guiden har genomgått en omfattande utbildning för det kunskapsområdet och även lärt sig guideteknik och värdskap. Utbildningen avslutas med skriftligt prov och ett praktiskt prov där guiden ska guida en grupp och visa sina guidefärdigheter och språkfärdigheter inför en guidenämnd. Blir guiden godkänd är guiden auktoriserad.

Ett prov genomförs för varje språk guiden vill vara auktoriserad för.

Utbildningen arrangeras av regionens guideförening eller ett universitet och samordnas med Sveriges Guideförbund. För att bli auktoriserad vänder man sig till sin närmaste guideförening. Detta gäller både de som vill grundutbilda sig till guider och de som redan guidar idag och vill skaffa sig ett yrkesbevis.

approved stamp

Auktoriserad guide

Samtliga guider som kan nås via SveGuides hemsida är auktoriserade guider. Det är ett krav för att vara medlem i Sveriges Guideförbund. Guiderna har alltså auktoriserad kunskap för ett eller flera områden. Några är auktoriserade på stads- eller kommunnivå, medan många är auktoriserade för ett helt landskap, ibland två. Andra är auktoriserade på t. ex. Medeltid. I guidens presentation framgår alltid vilka områden och för vilka språk guiden är auktoriserad.

Nationellt auktoriserad guide

Sedan 2016 kan guider genomgå prov för Nationell auktorisation. Det är en ny yrkesstandard som arbetats fram av Sveriges Guideförbund och Visita (besöksnäringens branschorganisation) för att säkerställa guidekvalitén för beställare och turister.

Detta auktorisationssätt är det som numera tillämpas. Guiden genomför fortfarande ett prov per språk för guidenämnden. Skillnaden är att guiden nu bedöms på ännu fler kriterier, för att intyga guidekompentensen. Godkänns guiden fås ett yrkesbevis som är giltigt i fem år. Yrkesbeviset intygar guidens kvalitet och yrkeskunskaper.

Majoriteten av SveGuides medlemmar har redan skaffat sig denna auktorisation. Under 2017 kommer fler examinatorer att utbildas och fler guider kommer sannolikt att skaffa sig behörigheten. Guider som har denna behörighet har vid sin presentation en logotyp/text med ”Nationellt auktoriserad guide”. En del föreningar har inte hunnit få in detta på sina hemsidor än, men fråga gärna guiderna ni kontaktar om de har behörigheten.

badge för auktoriserad guide
Back To Top